water geven voor....

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 18:31

🕙 7 minuten leestijd

✏️ Lieke Goole

Het lijkt simpel om je planten water te geven: je vult de gieter en giet het water in de bloempot. Maar wanneer je planten in huis hebt, merk je al snel dat het niet altijd zo eenvoudig is. Te veel water kan leiden tot verdrinking van de plant, terwijl te weinig water kan resulteren in verschrompelde bladeren. Hoe geef je je planten precies water? Volg je een vast schema of controleer je dagelijks je planten? Hoe herken je of een plant te weinig of te veel water heeft gekregen en wat kun je eraan doen? Deze blog beantwoordt al deze vragen over het water geven aan je kamerplanten.

Hoe dorstig is jouw groene vriend eigenlijk?

In dit blogartikel ontdek je hoe je je groene vriend en zijn dorst beter leert kennen. Maar sorry, je vindt hier geen exacte milliliters wateradvies voor je plant. Dat hangt namelijk van zoveel dingen af en verandert met de seizoenen. De waterbehoefte van je plant wordt beïnvloed door het weer, de lichtinval, temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs de verhouding tussen pot en plant. Kortom, leer de taal van je plant spreken en word de beste groene vrienden! Gelukkig is dat geen hogere plantkunde en nog leuk ook!

Hoe vaak geef je een plant nou eigenlijk water?

Het is toch logisch dat niet alle planten dorstig zijn als een woestijn, sommige houden van droogte terwijl anderen liever pootjebaden. Thuis doe je je best om hun natuurlijke habitat na te bootsen. Er zijn planten die genoeg hebben aan één slokje om de twee weken, terwijl anderen zich als waterratten gedragen en twee keer per week willen worden verwend. De dorst van planten kan je grofweg in drie groepen verdelen.

 

Tropische planten

In de eerste categorie vind je de diva's onder de planten die altijd een beetje vochtige voetjes willen houden. Deze zijn vooral te vinden onder de tropische planten met enorme bladeren. Als de grond te droog wordt, gaan hun bladeren dramatisch hangen. Denk aan de bananenplant, Calathea's, Alocasia's, varens en de sierlijke lepelplant. Deze planten slurpen graag twee keer per week water, maar in de winter is één keer per week genoeg om ze tevreden te houden.

Sterkere planten

In de tweede categorie chillen de planten die een beetje droogte tussen twee waterbeurten niet erg vinden. Ze zijn niet fan van uitdrogen, maar houden ook niet van constante vochtigheid. Dit zijn de tough guys die wat water in hun bladeren of stam kunnen opslaan, zoals de Ficus, Pachira aquatica en Hoya's. Ze zijn gek op een wekelijkse slok water.

Cactussen & vetplanten

In de derde plantenklas hangen de coole cactussen en vetplanten rond. Deze groene vrienden hebben de voorkeur voor een kurkdroge grond voordat je ze weer trakteert op een slokje water - een keer om de twee weken is meestal genoeg. Sommige cactussen fleuren zelfs op van een flinke droogteperiode. Deze aride vakantie valt in de natuurlijke winterslaap, oftewel de winter. Vanaf november is het tijd om de kraan dicht te draaien en vanaf maart langzaam wat water toe te voegen. Wanneer de zon weer schijnt, ontwaakt je cactus uit zijn winterdutje en maakt hij zich klaar om te pronken met bloemen! Kleine cactussen zonder veel reserves geef je best nog geen droogtereis. Deze dorstige plantjes verdienen in de winter nog steeds een maandelijks slokje water, net als je vetplanten.

Hoe laat je je plant niet verdrinken?

Heb je groene vingers of zijn jouw planten eerder dorstige droppies? Plan een vaste dag (of twee) in je weekagenda voor wat plantenliefde en voorkom dat ze verpieteren. Niet zomaar wat water geven als je langsloopt met je gietertje, nee nee! Eerst even een check-up van de aarde. Voel niet alleen aan de bovenkant van de potgrond, maar duik met je vinger dieper de pot in. Soms is de bovenlaag droog terwijl het dieper nog plonst. Is je vinger nat of vochtig, geef die plant dan een break. Voor extra zekerheid kan je een vochtmeter inzetten, die je direct vertelt hoe het gesteld is met de vochtbalans.

Er zijn verschillende manieren om water te geven. Je kan in één keer een plens water geven totdat de grond doordrenkt is en het langs de gaatjes van de pot stroomt, om daarna even te wachten met een nieuwe ronde water. Het risico hierbij is dat de grond te lang nat blijft, wat niet zo fijn is voor de wortels. Ik geef liever wat minder water per keer, maar wel regelmatig een bezoekje met de gieter. Zo kan je de watergift beter afstemmen op je groene vriend. In de winter slurpen planten minder, dus geef je wat minder water dan in de zomer. Zo voorkom je een waterballet of een verdroogde plant. Het blijft belangrijk om eerst de grond te checken voordat je de planten verwent met een slokje water.

Wat als je te veel water hebt gegeven?

Overdaad schaadt, ook voor planten! Te veel water verstikt de wortels en laat ze verdrinken, waardoor je plant een treurige verdrinkingsdood tegemoet kan gaan. Een opgeblazen cactus of een verrot vetplantje zijn geen zeldzaamheid. Gelukkig zijn de meeste planten nog te redden!

De eerste alarmsignalen? Gele bladeren met zachte vlekken die langzaam groter worden en uiteindelijk afscheid nemen. Schrikken de gele vlekken je af? Reddingsmissie! Gravend in de potgrond ontmasker je een waterballet. Ontdoe de wortels van hun modderige omhulsel, snijd weg wat rot is en geef je groene vriendje een frisse start. Geef 'm liefde, maar geen wateroverlast!

Wat als je jouw plant een droge woestijn maakt?

Veel planten zijn net als een diva op een rode loper: liever een tikkeltje dorstig dan te veel water in hun gezicht gesmeten. Ze herstellen sneller van watertekort dan van een wateroverload. Een dorstige plant geeft vaak signalen via haar bladeren:

  • ze gaan hangen,
  • voelen slap aan of
  • verliezen hun glans.
  • In het ergste geval laten ze hun bladeren vallen.

Sommige planten doen een Hollywood-waardige vertoning met hangende bladeren, terwijl andere stilletjes protesteren. Een vetplantje of cactus zal bijvoorbeeld bescheiden rimpels vertonen als ze dorst hebben.
Als je plant om water smeekt, check de grond, sprint naar de kraan en geef je groene vriend wat te drinken. Na een paar uur voelen de bladeren zich weer stevig en parmantig. Als de grond zo droog is dat het water meteen de pot uit sijpelt, zet je plantje dan in een waterbadje. Laat het een half uurtje weken, zodat de grond weer vocht kan opslurpen. Laat je plantje daarna uitlekken en zet haar weer terug op haar plek.

Ga daten met jouw plant

Bij het geven van water aan je groene buddy is het cruciaal om te snappen wat voor type plant je in huis hebt. Wil hij pootje-baden in water of houdt hij van droge humor? Even voelen aan de grond voor je water geeft, en voilà, jij en je plant zijn onafscheidelijk. Je leert snel hoe dorstig hij is en herkent het subtiele verschil tussen zijn zomer- en winterdorst. Zo sta je nooit meer onhandig met je gieter in de hand!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.