Alles over grote planten voor je woonkamer!

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 04:38

🕙 5 minuten leestijd

✏️ Lieke Goole

Ben je op zoek naar een grote kamerplant? Lees deze  tips voor planten op verschillende plekken in huis én de verzorging van deze reuzen. Gegarandeerd succes!

Hoe geef je grote planten de VIP-behandeling die ze verdienen?

Een reusachtige kamerplant kan een echte showstopper in je huis zijn, en het fijne is dat je maar één plant hoeft te vertroetelen in plaats van een legertje kleintjes. Om je groene reus nog groter te laten groeien, of je kleine plant met grote dromen naar ongekende hoogten te tillen, is het cruciaal om je planten de juiste ondersteuning te bieden. Wij onthullen hieronder hoe je dat het beste aanpakt. Bovendien kun je je grote plant nog imposanter laten lijken door hem op een plantenstandaard of op een tafeltje te zetten. Zo maak je zeker een indrukwekkende entree!

Plantenvoeding

Grote planten met hun enorme bladeren zijn net als energiezuinige SUV's op wielen - ze hebben brandstof nodig! Dus, vergeet niet om je groene vrienden af en toe wat plantenvoeding te trakteren voor die extra groeiboost. Anders riskeren ze een geel-blad-syndroom of eindigen ze met mini-bladjes. Geef ze een maandelijkse dosis tijdens het groeiseizoen, of wat vaker als ze druk bezig zijn met blad-expansie. Let op, hou je aan de voedingsinstructies op de verpakking, anders verbrand je de wortels!

Verpotten

Ook grote planten verdienen soms een upgrade! Niet zo vaak als de kleintjes, maar zodra de wortels de pot als een volle metro raken, is het tijd voor actie. Als je plek hebt voor een grotere pot, ga dan voor eentje die zo'n 20% ruimer is dan de oude. Kriebel voorzichtig aan de wortels, zodat ze niet als in een disco rond blijven draaien. Met verse potgrond geef je je groene vriend een frisse start. Verpot 'm bij voorkeur in het voorjaar voor een flinke groeispurt. Geen plek voor een grotere pot? Geen probleem! Vervang gewoon de bovenste laag aarde voor wat nieuwe voeding en aarde. Maar als je plant meer wortels dan aarde ziet, is het tijd voor een volledige make-over. Geef 'm een nieuwe outfit door de kluit te bevrijden, oude aarde af te schudden en de wortels lichtjes bij te knippen voor extra ruimte. Plant 'm met liefde terug in de pot en knip eventueel wat van de plant af voor een frisse start. Zo kan je groene vriend weer jaren vooruit zonder verhuisstress. Grote planten vragen om liefde en aandacht, en met de juiste plantenvoeding kunnen ze jarenlang stralen zonder nieuwe verpot-avonturen!

Grote planten voor in de volle zon

Deze snelgroeiende planten hebben veel licht nodig voor gezonde bladeren.

Strelitiza Nicolai

Sommige planten zijn net als snelgroeiende tieners die plotseling je plafond aantikken, waardoor je begint te dagdromen over een groter huis. Neem bijvoorbeeld de Strelitzia nicolai. Dit is het grotere familielid van de Strelitizia regina, bekend om zijn kleurrijke oranje en paarse bloemen die lijken op een vogelkop. Geen wonder dat deze planten de bijnaam Paradijsvogelbloem hebben. Terwijl de Strelitzia regina niet al te groot wordt en elk jaar opnieuw bloeit in je woonkamer, kan de Strelitzia nicolai wel tot 10 meter hoog groeien, maar bloeit hij niet zo gemakkelijk. De nicolai produceert ongeveer drie grote nieuwe bladeren per jaar en reikt zo telkens een stukje hoger.

Bananenplant

De Musa plant komt in allerlei vormen en maten, van mini tot mega. Neem bijvoorbeeld de Musa 'Dwarf Cavendish' die maximaal twee meter hoog wordt, perfect voor je woonkamer dus! Vergeet niet om deze groene vriend regelmatig wat plantenvoeding te geven, zodat hij tijdens het groeiseizoen vrolijk nieuwe bladeren blijft produceren.

Grote planten voor indirect licht

Voor een top-notch groeispurt van deze groene vrienden, geef je ze een spot waar licht overvloedig is maar de zon een beetje verlegen blijft om recht op de bladeren te schijnen. Een beetje ochtendzon is vaak welkom, maar die felle middagzon kan het blad verbranden.

Monstera Deliciosa

Een huisoverheersende plant is de Monstera deliciosa, beter bekend als de gatenplant. Van klein tot metershoog te koop, soms vastgebonden aan een mosstok om mooi omhoog te groeien. Naarmate de plant ouder wordt, krijgen de bladeren meer gaten en inkepingen bij voldoende licht. Plaats de plant op een plek met indirect licht en je ziet in het groeiseizoen regelmatig nieuwe bladeren verschijnen.

 

Alocasia Portodora

Deze Alocasia Portodora staat bekend om zijn reusachtige blad. Naast regelmatig water geven, houden deze planten ook van een dampige omgeving. Dus, zet wat waterbakjes op de verwarming of verwen je plant af en toe met een verfrissende plantenspray. Andere flinke jongens in de Alocasia familie zijn de Calidora en de Macrorrhiza.

 

Ficus Lyrata

Een echte groene reus in je woonkamer! De Ficus lyrata en Ficus elastica kunnen flink uit de kluiten gewassen worden. Als ze eenmaal op hun gemak zijn, laat ze dan lekker staan waar ze staan. Anders kunnen ze nogal chagrijnig worden en bladeren laten vallen. Ga voor een plant met takken voor een extra spectaculair effect!

 

Pachira Aquatica

Deze knappe plant, met zijn weelderige groene bladeren bovenop, groeit fier op zijn stam. Sommigen hebben een hippe vlechtstam, terwijl anderen een stevige enkele stam hebben. Die dikke stammen zijn net als waterreservoirs, waardoor ze niet als een uitgedroogde cactus om water smeken. Dus, geen paniek als je het een keertje vergeet water te geven!

 

Grote planten voor in de schaduw

Er zijn niet veel joekels van planten die van schaduw houden. Schaduwplanten zijn meestal wat kleiner omdat ze minder zonlicht hebben om mee te shinen. Dus, ga voor een flinke jongen als je hem in de schaduw plant. Ze groeien wat langzamer, dus het duurt even voordat ze de show stelen. 

 

 

ZZ-Plant

De Zamioculcas zamiifolia is een echte overlever en heeft maar weinig verzorging nodig in zijn schaduwrijke hoekje. Als je te veel water en voedingsstoffen geeft, zullen de takken te snel groeien en gaan hangen. Houd dit onder controle door je plant eigenlijk een beetje te verwaarlozen.

 

Sanseviera

De vrouwentong komt in allerlei maten en vormen. Als je een kleine variant kiest, zal deze nooit uitgroeien tot een reus, dus hou dat in gedachten bij het uitzoeken van een nieuwe plant. Let ook op beschadigde bladeren bovenaan, die zullen niet verder groeien als je de plant verplaatst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.